Postcoderoos regeling

Om het profiteren van zelf opgewekte energie ook mogelijk te maken voor huishoudens die niet de mogelijkheid hebben om zelf b.v. zonnepanelen te plaatsen is in 2014 de postcoderoos regeling ingevoerd. Met deze regeling kunnen huishoudens profiteren van centraal opgewekte duurzame energie uit de eigen regio, het gaat dan meestal om zonne-energie.

De regeling houdt in dat huishoudens die zich bevinden in het postcodegebied (de 4 cijfers) waarin de duurzame opwek installatie staat, of de postcodegebieden die hier direct aan grenzen, een korting kunnen krijgen op de Regulerende Energiebelasting (REB). Deze korting bedraagt, per 1 januari 2016, 9 cent excl. BTW (10,89 cent incl. BTW) per kWh die wordt afgenomen van de lokale duurzame installatie.  De korting is gegarandeerd voor een periode van 15 jaar.

Voor 2015 is de REB 11,96 cent excl. BTW (14,47 cent incl. BTW) voor de eerste staffel tot een verbruik van 10.000 kWh per jaar. Bij zelf (decentraal) opwekken wordt de gehele REB verrekend, met de postcoderoos regeling is dat dus maar deels. Bij het centraal opwekken is het voordeel weer wel dat er schaalvoordelen zijn; zo kost het installeren van zonnepanelen voor een particuliere woning ca. €1,50 per Wp. Bij een grotere installatie kunnen die kosten flink omlaag naar €1,20 – €1,30 per Wp. Daarnaast zijn er subsidie mogelijkheden (SDE+) en kan bespaard worden op het onderhoud.

Voorwaarden

Voorwaarde om gebruik te mogen maken van de postcoderoos regeling is dat de afnemers huishoudens zijn die zelf (na ratio van verrekend eigen verbruik) eigenaar zijn van de duurzame opwek installatie. Via een coöperatie structuur of een vereniging van eigenaren wordt de financiering van de installatie bij elkaar gebracht. De leden (en dus eigenaren) van de coöperatie moeten ook de afnemers van de opgewekte energie zijn. De financiering moet volledig worden opgebracht door de leden (financial lease is onder bepaalde voorwaarden ook toegestaan).

Bij verhuizing uit het gebied van de postcoderoos mag een lid geen gebruik meer maken van het voordeel, het aandeel in de coöperatie moet dan worden verkocht.

De werking

De opgewekte energie wordt door de coöperatie niet rechtstreeks aan de afnemers verkocht maar aan een energieleverancier. Hiervoor wordt een vergoeding ontvangen van tussen de 5 en 7 cent per kWh. Daarnaast zullen er inkomsten zijn vanuit subsidies. De coöperatie moet daarmee kosten dekkend zijn, een eventueel positief saldo kan worden uitgekeerd aan de leden. De coöperatie schrijft de installatie in 15 jaar af. Na 15 jaar wordt de installatie ontmanteld en verkocht. Er kan dan besloten worden een nieuwe installatie te installeren of de coöperatie op te heffen.

Het voordeel van de afnemers (de leden van de coöperatie), zit er in dat ze voor hun aandeel in de opgewekte elektriciteit 9 cent (excl. BTW) per kWh minder energiebelasting betalen.

De praktijk

Toen de regeling werd ingevoerd was de korting 7,5 cent excl. BTW per kWh en de looptijd 10 jaar. De regeling bleek in de praktijk nauwelijks kostendekkend te krijgen. Er werd dan ook nauwelijks gebruik van gemaakt.

Om de regeling aantrekkelijker te maken wordt met ingang van 1 januari 2016 de korting verhoogd naar 9 cent en de looptijd waarbij de belastingkorting wordt gegarandeerd van 10 naar 15 jaar. Naar verwachting zal de belangstelling voor de postcode regeling hierdoor toenemen.

Duurzame elektriciteit opgewekt door windmolens valt meestal buiten de boot. Dit omdat windmolens geplaatst worden in dunbevolkte gebieden. Er wonen dan eenvoudigweg onvoldoende huishoudens in het gebied. Ook voor zonnepanelen blijken er vaak te weinig geïnteresseerde huishoudens in het gebied te wonen.

Na 15 jaar vervalt de zekerheid van de belastingkorting. Mogelijk is er dan geen recht meer op de korting waardoor de installatie dan zeker niet meer renderend is (tenzij de energie prijzen in die tijd extreem stijgen). De installatie zal dan moeten worden vervangen door een nieuwe installatie om in aanmerking te blijven komen voor de belastingkorting.

De regeling brengt hoge kosten met zich mee voor administratie bij energieleveranciers. De belastingkorting is te laag om na aftrek van alle kosten nog voldoende op te leveren om financieel echt indruk te maken op belangstellenden. Er wordt dan ook nauwelijks gebruik gemaakt van deze regeling. Het is het wachten op goedkopere zonnepanelen.

2 gedachten over “Postcoderoos regeling

 1. Een beetje vreemd verhaal, er wordt gesteld dat de regeling moeilijk van de grond komt omdat het te weinig oplevert. Daarbij wordt uitgegaan van oude korting op de belasting van 7,5 ct. Maar die is nu juist verruimd naar bijna 12 ct per kWh. Kortom het verhaal klopt niet meer. Bovendien is de regeling gegarandeerd voor 15 jaar en niet voor 10 jaar.

  1. Bedankt voor de correctie.

   Met de oude korting van 7,5 cent en termijn van 10 jaar bleek er nauwelijks belangstelling te zijn voor deze regeling.

   Op Prinsjesdag 2015 is daarom aangekondigd dat de korting op energie belasting gaat van 7,5 naar 9 cent per kWh (per 1 januari 2016). Ook is de periode waarin deze korting is gegarandeerd verlengd van 10 naar 15 jaar.

   Ik heb inmiddels het artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *