Vergelijken van energie aanbieders

In Nederland zijn er na de liberalisering van de energiemarkt veel nieuwe energie leveranciers bijgekomen. Hierdoor is ook de concurrentie toegenomen, precies wat de overheid beoogde met de liberalisering. Het is daarom mogelijk om behoorlijke kortingen op uw energie rekening te krijgen. Dit gaat echter niet automatisch; veel energie leveranciers rekenen voor nieuwe klanten lagere tarieven dan voor bestaande klanten.

Besparen op energie door te vergelijkenDe praktijk leert namelijk dat veel mensen niet actief bezig zijn met hun energierekening en daarom, als er geen klachten zijn, bij dezelfde leverancier blijven.  Het contract wordt dan steeds automatisch verlengd tegen de normale variabele tarieven zonder korting. Deze klanten worden slapers genoemd en betalen onnodig hoge tarieven. Het is dan ook verstandig om regelmatig na te gaan of overstappen naar een andere leverancier voordeliger is.

Veel mensen zien er tegenop om over te stappen naar een andere leverancier. Maar vaak is het zelfs al mogelijk betere tarieven te krijgen bij dezelfde leverancier. Als u op dit moment een contract voor onbepaalde tijd heeft zullen vaak lagere tarieven gelden als bij de dezelfde leverancier een contract met bepaalde tijd wordt aangegaan (bv. voor 1 jaar).

Energie prijsvergelijkers

Om het vergelijken van aanbiedingen van energie leveranciers te vereenvoudigen zijn de energie prijsvergelijk websites ontstaan. Deze websites krijgen van de energieleveranciers de actuele tarieven waarmee ze dan kunnen voor rekenen welke leverancier het voordeligst is (dit kan per situatie verschillen). Ruim 40% van de mensen die kiest voor een ander energiecontract doet dit via een energie prijsvergelijker.

Energie leveranciers willen graag hoog scoren in het prijsvergelijk en zullen dan ook vaak proberen met speciale aanbiedingen (bv. eenmalig geld terug) hoger in het vergelijk te komen. Deze speciale aanbiedingen gelden meestal alleen voor aanmeldingen via de betreffende prijsvergelijker en dus niet als rechtstreeks een contract wordt afgesloten. Het is dan ook altijd aan te raden 1 of meerdere prijsvergelijkingssites te raadplegen.

Het verdienmodel van deze websites is een tarief dat door de energieleverancier wordt betaald voor elke klant die zich via de prijsvergelijker aanmeld. De onafhankelijkheid van prijsvergelijkers is daarom niet helemaal vanzelf sprekend. Daarom heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in 2011 onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de toen beschikbare energie vergelijkingssites.

Onderstaande vergelijkers kwamen uit het onderzoek als goed (volledig, betrouwbaar en onafhankelijk) uit de bus;

Het vergelijken en overstappen wordt steeds gebruikelijker. In 2006 stapte nog slechts ca. 5% van de huishoudens over naar een andere energieleverancier. In 2015 was dit volgens een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) al 15,1%. Gemiddeld was dit percentage in Europa slechts 6%. Met het overstappen valt tot wel €374 per jaar te besparen.

Sinds de liberalisering in 2004 is 49% van de huishoudens minimaal 1 keer overgestapt naar een andere leverancier. Dit houdt dus in dat ca. de helft van de huishoudens nog nooit is overgestapt en waarschijnlijk onnodig te veel betaald.

Misverstanden

Bij de ruim 50% van de huishoudens die nog nooit zijn overgestapt heersen een aantal hardnekkige misverstanden;

Er wordt gedacht dat de mogelijke besparing niet hoog is; gemiddeld wordt €123 per jaar verwacht terwijl het echte bedrag kan oplopen tot wel €374.

Ook wordt gedacht dat als de huidige leverancier al in de top 10 van een energie prijsvergelijker voorkomt dit ook wel zal gelden voor het contract wat men zelf heeft. Dit is echter in de meeste gevallen niet zo; als niet actief wordt overgestapt heeft de afnemer normaal gesproken een contract met variabele tarieven. De aanbiedingen die bij de energie prijsvergelijkers hoog scoren zijn echter aanbiedingen met betere tarieven of eenmalige kortingen.

Er wordt gedacht dat het overstappen gecompliceerd is en dat er vaak dingen verkeerd gaan. Dit was in de beginjaren (rond 2004-2007) zeker waar; leveranciers waren niet goed voor bereid op hun nieuwe taken en er werden veel fouten gemaakt. Inmiddels zijn de processen enorm verbeterd en gaat er vrijwel niets meer fout bij het overstappen. Ook is de overstap zelf voor de consument heel eenvoudig doordat energie prijsvergelijkers het uitzoek werk hebben overgenomen en de energie leveranciers de volledige overstap verzorgen.

Door deze misverstanden stappen veel mensen niet over en laten honderden euro’s per jaar liggen.

 

 

3 gedachten over “Vergelijken van energie aanbieders

  1. Bij Independer zijn we ons ook gaan richten op het vergelijken van energie. Naast het bieden van de mogelijkheid voor het vergelijken van energiecontracten, willen wij ook graag extra service en duurzaamheid bieden aan klanten. Hierbij kunt u denken aan het helpen met het maken van een vergelijking of een advies geven wanneer mensen zonnepanelen hebben.
    Ook willen wij het vergelijken van energie makkelijker maken voor consumenten. Om dit te bereiken werken wij zo min mogelijk met welkomstbonussen. Wij hebben liever lagere tarieven voor consumenten, zodat zij zo min mogelijk hoeven te betalen voor hun energieverbruik. Ook zijn de jaarkosten terug te vinden bij het maken van een vergelijking.
    Daarnaast is in de vergelijking te vinden hoe de energie wordt opgewekt, is de stroom groen, vergroend of grijs.
    Mocht u het interessant vinden om te vergelijken via Independer dan kunt u dit doen op: https://www.independer.nl/energie/intro.aspx .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *