Record aantal energie overstappers

Een record van 16,8% van de consumenten is overgestapt van energie leverancier in de periode medio 2015 tot medio 2016. Dit blijkt uit de Energiemonitor van Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de eerste helft van 2016. Ten opzichte van 2011 is dit een ruime verdubbeling.

Inmiddels is 64% van de consumenten 2 maal of vaker overgestapt. Het aantal consumenten dat trouw blijft aan de oorspronkelijke regio leverancier is daarmee sterk op retour. De mogelijke besparing haalt veel mensen over de streep.

Door over te stappen kunnen consumenten tot ruim 300 euro per jaar besparen op hun energie kosten. Met name consumenten die nog nooit zijn overgestapt en derhalve vaak op een variabel contract staan kunnen veel besparen. Meestal wordt bij het overstappen gekozen voor een contract met een looptijd van een jaar. Deze looptijd komt vaak als voordeligst uit de bus. Ook wordt door de korte looptijd voorkomen dat men bij dalende tarieven niet mee profiteert.

Hoe wordt een energiecontract gekozen?

Voor het overstappen wordt door ca. 10% van de consumenten gebruik gemaakt van energie vergelijkingswebsites, ook stapt ca. 10% over met collectieve acties. Deur aan deur verkopen is met 19% ook een grote bron van overstappers. De rest van de consumenten stapt direct over via de website van een leverancier of via de klantenservice.
Het voordeel van gebruik maken van een online energie vergelijker is dat al het uitzoekwerk al is gedaan en dat er met een aantal klikken een contract kan worden aangevraagd. Verder bieden energieleveranciers vaak tegen elkaar op om hoger in het vergelijk te komen. Er worden dan vaak extra kortingen of cash backs gegeven die rechtstreeks bij de leverancier niet te behalen zijn.

Concurrentie tussen energieleveranciers

In de afgelopen jaren is het aantal energieleveranciers sterk gegroeid, inmiddels zijn dit er zo’n 50 waar dit bij de start van de open markt slechts op ca. 10 – 15 lag. Hierdoor is de concurrentie gestegen en vallen er voor de vergelijkende consument grote besparingen te behalen.

Een gemiddeld huishouden betaald jaarlijks €1.550 voor elektriciteit en gas. Een jaar eerder was dit nog €1.699. Van dit bedrag bestaat 38,5% uit de leveringskosten, dat zijn de enigste kosten waarop bespaard kan worden. 41% zijn belastingen en 20,5% is voor de netwerkkosten en meterhuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *