10 punten waarop te letten bij overstap nieuw energiecontract

Bij het overstappen naar een nieuwe energiecontract zijn een aantal belangrijke punten waar u op moet letten om energie aanbiedingen goed met elkaar te kunnen vergelijken. Door gebruik te maken van online energie prijs vergelijkers kunt u zichzelf een hoop uitzoekwerk besparen. Ook hebben deze vergelijkers in de meeste gevallen betere aanbiedingen dan die u rechtstreeks zult krijgen of bij een aanbieding van de leverancier rechtstreeks.

1 – Het totaal tarief

Vergelijk verschillende aanbiedingen altijd op dezelfde totaal prijs. Vaak worden kale tarieven zonder toeslagen vermeld. De toeslagen zijn de Regulerende Energie Belasting (REB), Opslag Duurzame Energie (ODE) en voor gas een regio afhankelijk tarief. Deze kosten zijn voor elke energie aanbieding hetzelfde maar kunnen wel verschillen per klant. Hierdoor worden deze kosten niet altijd opgenomen in de totaal prijs waarmee geadverteerd wordt.

Let ook op het maandelijkse vastrecht. Er zijn een aantal leveranciers die stunten met lage leveringskosten (energie tegen kostprijs) en dat terug verdienen een hoog vastrecht. Deze aanbiedingen vallen voor klanten met laag verbruik hoger uit dan voor klanten met een hoog verbruik. Vaak worden deze aanbiedingen ook beperkt tot een maximaal jaarverbruik; het is voor de leverancier immers voordeliger om meer klanten te hebben met laag verbruik. Reken een aanbieding daarom altijd door met het door u verwachte jaarverbruik.

2 – Verrekenen kortingen of kado

Wees voorzichtig met eenmalige kortingen of een kado bij een nieuw contract. Vaak wordt de volledige waarde daarvan afgetrokken van de geschatte jaarkosten waardoor de aanbieding veel goedkoper uitkomt. Dit zal dan kloppen voor de eerste periode maar in veel gevallen is het verbruikstarief hoger waardoor u dit voordeel in elk geval deels zelf betaald. Ook zal bij gegeven kado’s de adviesprijs worden gebruikt die vaak hoger ligt dan de prijs waarvoor u dit zelf zou kunnen kopen.

De energieleverancier rekent erop dat een deel van de nieuwe klanten na afloop van het contract klant blijft en vanaf dan de hogere tarieven gaat betalen. Een niet actief vergelijkende klant kan dan in de toekomst mogelijk duurder uit zijn.

3 – Duur van het contract

Leveranciers verkopen bij voorkeur energie contracten met een lange looptijd van 3 of zelfs 5 jaar. Het voordeel voor de leverancier is dat daarmee de wervingskosten over een langere periode kunnen worden verdeeld. Er moet dan wel over een langere termijn energie ingekocht worden waarbij normaal gesproken een hoger tarief geldt vanwege de onzekerheid van de prijsontwikkeling.

Tarieven voor langdurige contracten zullen over het algemeen hoger zijn dan van kortlopende contracten. Maar daar staat dan wel een lange termijn van zekerheid over tarieven tegenover.

Wij adviseren altijd om te gaan voor een contract met de looptijd van een jaar. Maar als u er tegenop ziet om elk jaar weer te vergelijken en u nu al weet dat u dat niet gaat doen (en dus na afloop van het contract verder gaat op de variabele tarieven), dan is een contract met een langere looptijd waarschijnlijk voordeliger.

4 – Vast- of variabel tarief

Bij een vast tarief staat de energie prijs voor de gehele looptijd vast. Bij een variabel tarief wordt het tarief in de meeste gevallen 2 keer per jaar vastgesteld. Een vast tarief is vaak iets duurder dan een variabel tarief vanwege de onzekerheid van de prijsontwikkeling die dan volledig voor rekening van de leverancier komt.
Let op dat een vast tarief allen geldt voor de zuivere energiekosten, aanpassingen in belasting tarieven worden wel doorberekend.

5 – Hoe wordt de energie opgewekt.

Heeft u de voorkeur voor duurzaam opgewekte energie of maakt dat voor u niet uit? Let op dat er vele manieren zijn om energie duurzaam op te wekken waarbij niet alle manieren even duurzaam zijn. Zo is over het algemeen wind- of zonne-energie minder milieu belastend dan biomassa.

6 – Heeft u al een energiecontract?

Mogelijk heeft u reeds een energiecontract met vaste looptijd bij uw huidige energie leverancier. In dat geval kan uw huidige leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen als u voor het einde van het contract overstapt. De meeste energie leveranciers zijn aangesloten bij het Contract Einde Register (CER) waarin deze leveranciers al hun energie contracten vastleggen. Als een leverancier bij het CER is aangesloten zal deze nagaan of u nog een lopend contract hebt en dit eventueel (als de einddatum niet te ver in de toekomst ligt) opzeggen. Let op dat niet alle leveranciers bij het CER zijn aangesloten en dat u zelf verantwoordelijk bent voor eventuele contractbreuk.

7 – Verrekenen teruggeleverde energie

Steeds meer particulieren wekken elektriciteit op met zonnepanelen. Meestal wordt er, over een volledig jaar gerekend, minder opgewekt dan verbruikt. Het kan echter voorkomen dat er meer elektriciteit wordt opgewekt dan verbruikt. De leverancier zal dan over het meer geleverde een vergoeding betalen. Deze vergoeding verschilt sterk tussen leveranciers.

8 – Klantenservice

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de administratieve processen van energie leveranciers. Elk kwartaal wordt een scorekaart gepubliceerd met hoe goed elke leverancier scoort op een aantal belangrijke punten zoals de tijdigheid van het versturen van de jaarafrekening.

9 – Gemak

De meeste energieleveranciers hebben een online klantenportaal waarin klanten zaken kunnen bijhouden en vaak ook het maandelijkse voorschot kunnen aanpassen.

10 – Dubbel of enkeltarief

Nieuwe elektriciteitsmeter hebben standaard een telwerk voor hoog en voor laag. De meeste leveranciers zullen automatisch het elektriciteitsverbruik afrekenen tegen hoog-/laag tarief. De hoogte van het enkel tarief ligt ergens tussen dat van het hoog- en het laag tarief.

Bij veel elektriciteitsverbruik gedurende de dure uren (overdag gedurende de week) en weinig bij goedkope uren (s’nachts, weekends en feestdagen) kan het voordeliger zijn om af te laten rekenen op enkel tarief. Maak daarom in een energie prijs vergelijker altijd even een vergelijk tussen de kosten voor enkel en dubbel tarief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *